News


may 18 at NQGallery Antwerp

book presentation:

GEIST

containing 39 works on paper about Zuurmond overpainting Rainer overpainting Van Gogh

introductory a short text by Ron Dirven, director/curator at the Van Gogh Huis, Zundert.

the book (size A4) can be acquired at the gallery for 30 euro

a print (size A3) included for 250 euro

choice is between one of the three prints shown below

(three prints 600 euro)

if interested please send me a mail

 

 


 

GEIST

group show with

Marc Mulders – Alexander Tinei – Sara van Vliet -Stacii Samidin

Nick Ervinck -Lotte Wieringa – Marieke Bolhuis

inspired by the overpaintings by Arnulf Rainer over self portraits by Vincent Van Gogh

opening may 18 at 18.00 hrs

at 18.30 an introduction by Ron Dirven, driector/curetor at the Van Gogh Huis Zutphen

NQGallery Antwerp

 

 

 

Ronald Zuurmond

title: zuurmond over rainer over van gogh

mixed media on paper, 60×40 cm, 2022 -2023

(3 out of a series of 39 overpaintings)

 


 

KunstRai

met Galerie Dom Arte

3 tot met 7 mei, Amsterdam

 

 


 

Como Art

Ronald Zuurmond

20 jaar in de collectie

tot 20 mei 2023

 

nocturne, 60×60 cm, lakverf op multiplex
 
 
 
vrijdag     13.00 – 17.00 uur
zaterdag 13.00 – 17.00 uur
 
Alle andere dagen geopend op afspraak
 
 

Wijnstraat 129, Dordrecht

 

 


 

 

MANY THANKS TO THE

MONDRIAAN FONDS

FOR SUPPORTING  ME THE COMING 4 YEARS

 


Galerie Wilms presenteert

Julie van der Vaart en Ronald Zuurmond

12|03|2023 – 13|05|2023
 
 
Nieuwstraat 52
5911 JV Venlo
tel. +31 6 43599407 (Paul)
tel. +31 6 40164653 (Carla)
info@galeriewilms.nl

 

 
Tijdens de opening zal kunstcriticus Frits de Coninck een inleiding geven in het werk van beide kunstenaars.

Zowel Ronald Zuurmond als Julie van der Vaart zijn onderzoekende kunstenaars die ongrijpbare concepten als tijd en ruimte bestuderen en ze proberen op te rekken. Terwijl Van der Vaart in haar fotografie tijdsmomenten vereeuwigt, over elkaar schuift en in elkaar laat overlopen, bouwt Zuurmond laag voor laag aan zorgvuldig geschilderde ruimtes. In hun beelden doemen herkenbare vormen op van menselijke figuren, lichaamsdelen, natuurlijke elementen of gebruiksvoorwerpen; net genoeg om het te laten lijken op wat we kennen, maar voldoende abstract ook om het beeld weer te laten vervluchtigen, in raadselen te hullen en de nieuwsgierigheid van de beschouwer stevig in de greep te houden.

Julie van der Vaart

Julie van der Vaart Galerie Wilms

Julie van der Vaart


Julie van der Vaart (1988) is een vaste kunstenaar van Galerie Wilms. Recent verscheen bij uitgeverij Void haar boek Blind Spot, waarin haar werk van de afgelopen zes jaar is gebundeld in één uitgave.

In de tentoonstelling tonen wij haar recente serie ‘Black Cloud’; een project over
de vloeibaarheid van het zijn en de ervaring van Julie van der Vaart met depersonalisatie. De titel is ontleend aan Fred Hoyle’s SciFi-roman The Black Clouduit 1957, die gaat over een intelligente, buitenaardse entiteit in de vorm van een enorme gaswolk. Dit idee, van een wezen dat geen substantiële of vaste vorm heeft, diende als inspiratie.

“Gedurende mijn hele leven heb ik momenten beleefd waarop ik voelde dat mijn wezen niet in dit lichaam zat, niet beperkt werd door de grenzen van mijn huid. Waar bevindt het zelf zich? Is het in het lichaam, het hart, de geest?
Of is het vloeibaarder, strekt het zich uit buiten het lichaam, als een energetisch veld? Zijn wij als driedimensionale wezens beperkt in ons begrip van de werkelijkheid? En wat ís werkelijkheid? Mijn werk draait om deze vragen.”

Julie van der Vaart is een fotografisch kunstenaar geboren in Maastricht, Nederland, wonend en werkend in België. Na een Master in Fine Arts, Fotografie aan de Media, Arts & Design-faculteit Genk en een Master na Master-programma van Onderzoek in Kunst en Design aan Sint Lucas Antwerpen deed ze een residentie van een jaar aan de Van Eyck Academie in Maastricht, waar ze zich richtte op de productie van zelf gepubliceerde fotoboeken. Sinds 2020 wordt ze ondersteund door het Mondriaan Fonds, met het stipendium voor gevestigde kunstenaars, en sinds 2021 neemt ze deel aan de tweejarige internationale Masterclass Reflexions 2.0.

 

 


Ronald Zuurmond Galerie WilmsRonald Zuurmond

Het zoeken naar het beeld is het handschrift van Ronald Zuurmond (1964). De dingen die hij schildert zijn er al. Hij hoeft ze alleen maar te zien, achteloos, vanuit de ooghoeken. Ze zijn een soort aanleiding, een begin. De rest is hard werken en overwegen. Je zou die manier van schilderen kunnen vergelijken met het werk van de dichter. De eerste regel van een gedicht is een cadeauregel, de rest is zwoegen. Trial and error. De vergelijking met de dichter geldt ook in andere zin. Net als de dichter zich een vorm kiest, zo kiest Zuurmond het schilderij. Zo’n keuze is een beperking waarbinnen de mogelijkheden zich ontvouwen. De vrijheid ervaar je in beperking, dat is de paradox van de vorm. Wat het sonnet is voor de dichter, is het schilderij voor hem. Ronald Zuurmond is een schilder die altijd opnieuw uit moet zoeken hoe hij het moet doen. Elk doek is een opstap naar het volgende, in zekere zin haken de schilderijen in elkaar. “Als je tegen een muur aanloopt, moet je het nog een keer doen. Pas dan weet je het zeker. En op het moment dat je iets zeker denkt te weten, is het weer voorbij.”

Een woord dat in een gesprek met Ronald Zuurmond om de haverklap opduikt, is ruimte. Die ruimte schept hij in technische zin door laag op laag te schilderen, vaak over eerder mislukte schilderijen heen, en hier en daar de verf weer weg te schrapen. Alsof hij een gordijn wegtrekt. Dat gebeurt met een zekere snelheid die belangrijk is om de nodige afstand tot het doek te bewaren. De ruimte in het schilderij strekt zich voor hem uit van voor naar achter, veel meer dan van links naar rechts. De dingen die hij schildert moeten bewegen in die ruimte, zowel in het platte vlak als in de diepte. “Je moet tegelijk een doorkijk hebben en een weerstand voelen waartegen het oog opbotst. De ruimte is voor mij zowel fysiek als psychologisch. Je moet als kijker door die ruimte heen kunnen, je moet mee kunnen bewegen. Je moet stap voor stap in de ruimte van het schilderij kunnen treden. Het gaat mij nooit om een perspectivische ruimte, ik wil niet dat het schilderij iets anders suggereert dan het fysiek is.” tekstfragment Frits de Coninck

 


PAN AMSTERDAM 2022

presentatie Galerie Dom ‘Arte met werken van

Sabine Lintzen, Armando, Marc Mulders, Koen Delaere, Koubâa Omar, Ronald Zuurmond

20 tot en met 27 november 11.00 tot 18.00 uur

besloten opening 19 november 12.00 tot 20.00 uur

 

 


NQ Gallery presents

‘Embodiment’

keramische beelden en schilderijen van

Natasja Alers en Ronald Zuurmond

20 mei-10 juli

welkom op de opening op vrijdag 20 mei van 18.00-20.00 uur

Mechelsesteenweg 11 Antwerpen

 open van do. t/m zat. van 11 tot 6 en op zo. van 2 tot 6 uur

love of my life painting nr.5, 200×80 cm, olie en draadjes op doek, 2022

 

Rise, 182×43 cm, keramiek/glazuur,2021 (Natasja Alers)

nq gallery


Het Wilde Oog

Inge van Run en Hans Lemmerman

‘Kijk Wild & Denk Lenig’ is hun schitterend motto

hebben mij en vijf andere schilders uitgedaagd

om met als uitgangspunt een gedicht van de poolse 

Wislawa Szymborska

en op basis van Spakenburgs klederdracht, een kostuum te ontwerpen.

De kostuums zullen worden gedragen door actrices uit het

Bellevue/Frascati/Veemtheater uit de jaren ’90 en gefotografeerd om in een boek verschijnen.

Mijn gedicht: 

In de vroegte

(uit Het Moment, Meulenhoff, Amsterdam)


 

BORZO gallery

presents

Jan Commandeur, Michael de Kok, Koen Vermeule and Ronald Zuurmond

at

Art Rotterdam 19-22 mei 2022 

 

Ronald Zuurmond, Lisdodden (winter), 180×180 cm, 2021

Borzo


 

Onder de titel ‘Uit De Diepten’ (De Profundis) tonen Johan Tahon en Ronald Zuurmond nieuwe werken in PARK: in een installatieve opstelling zijn er sculpturen te zien van Tahon en schilderijen van Zuurmond.

‘Uit De Diepten’ verwijst naar Psalm 130 (volgens de Hebreeuwse tekst een pelgrimslied) waarin ‘de eenzame reiziger op weg van niets naar niets de profundis bidt in het holst van de nacht, verlangend naar antwoord van God’. (Piet Gerbrandy in De jacht op het sublieme)
De Profundis is ook de titel gegeven aan de lange liefdesbrief die Oscar Wilde schreef aan zijn geliefde lord Alfred Douglas, vanuit de gevangenis veroordeeld voor sodomie.

Tahon (1965, BE) en Zuurmond (1964, NL) zijn eenlingen met wederzijds grote interesse in elkaars werk: ze herkennen zichzelf erin. Hun werk lijkt uit dezelfde bron, dezelfde diepte te komen. De donkerte waarin zij werken en schreeuwen en vanwaaruit het antwoord opdoemt in de vorm van een beeld. 
De kunstenaars leven en werken teruggetrokken. Dat verschaft hen de stilte en concentratie om optimaal te kunnen werken aan een eigen wereld van beelden en schilderijen.
Het werk van deze kunstenaars is zowel een visuele als een fysieke ervaring. Hun manier van werken laat letterlijk diepe sporen in klei, gips en verf. Een intensieve werkwijze die veel tijd en aandacht vraagt: ontevreden, hernemen, anders, overnieuw en er overheen. Beide kunstenaars zoeken naar werken die los lijken te staan van de tijd, alsof ze er altijd al geweest zijn, nooit weg zullen gaan.

De opening vindt plaats op zaterdag 23 april om 16.00 uur, u bent van harte uitgenodigd.
PARK is geopend op vrijdag, zaterdag, zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak. Toegang is gratis.

Johan Tahon en Ronald Zuurmond op werkbezoek in PARK

Alvast noteren
Tijdens deze tentoonstelling vinden diverse extra activiteiten plaats. Zo voeren conservator Museum Beelden aan Zee Joost Bergman en kunstcriticus Frits de Coninck een tweegesprek over beide kunstenaars en hun werk op donderdagavond 12 mei om 20.00 uur. Meer informatie volgt in de volgende nieuwsbrief.

fotografie zaaloverzichten: Henk Geraedts


 

Galerie Dom Arte

presents

Margriet Smulders, Marc Mulders, Toon Laurense, Sabine Lintzen and Ronald Zuurmond

at the

KunstRai 13/18 april 2022, Amsterdam

 

Ronald Zuurmond,  untitled (study for nothingness), 110×120 cm, 2022

Dom arte


 

Stedelijk Museum Breda

Vanwege Vincent

de geboortestreek van van Gogh als inspiratie

18 dec 2021 – 3 juli 2022

 

Verbeten, 35×30, 2012